Current Capital Projects

Beecroft Project

+ more

Department

Physics Department

Purpose of Building

  • To provide accommodation for the expansion of Theoretical Physics
  • To maximise flexible laboratory space for Experimental Physics

History of site/previous use

Previously the site comprised a two storey caretaker’s house and car parking for the existing Physics campus users.

About the project

New state-of-the-art research building with 38 laboratories on two levels of basement and five storeys above ground, housing offices, collaboration areas, main reception and an auditorium.  

A link building will connect the new Beecroft Building to the existing Lindemann Building at ground, first and second floor levels.

The building is designed to be sensitive to the unique character of the site. 

Sustainability measures

Designed to provide a long-term sustainable solution using natural ventilation with minimal energy usage and to achieve BREEAM Excellent target.

Timescales/Status

Site enabling works commenced in April 2015 to clear the site and divert essential services ahead of the main works. Main site works commenced in October 2015 with piling. Planned completion is end 2017.

Architect

Hawkins\Brown

Main contractor

Laing O’Rourke 

Websites

For further information visit: http://www2.physics.ox.ac.uk/the-beecroft-building

Contact for enquiries:

Bob Goswell, Project Manager, Bob.Goswell@pbworld.com

none

The Tinbergen Building, South Parks Road, Oxford

+ more

Department

Biochemistry, Chemistry, Experimental Psychology and Zoology

Purpose of Building

The existing Tinbergen building houses the Departments of Zoology, Experimental Psychology and Biochemistry. It is being extended to accommodate new chemistry teaching labs.

History of site/previous use

The Tinbergen Building was named after Nikolaas Tinbergen, a former Oxford academic and joint winner of the 1973 Nobel Prize for Physiology of Medicine. It was originally home to the Zoology and Experimental Psychology Departments.

About the project

Extension of the building towards the rear to accommodate the Chemistry teaching labs. Modification of the existing building to allow for expansion of Zoology and Experimental Psychology and the creation of an interactive social hub on the ground floor.

Sustainability measures

These include the installation of external solar shading, an extensive roof-mounted photovoltaic panel array, advanced heat recovery system and connection into the University’s combined heat and power (CHP) district heating system.  In addition, the chemistry extension will be targeting a BREEAM rating of excellent.

Timescale/status of project

Completion expected in quarter three of 2017.

Architect

Francis-Jones Morehen Thorp

Main contractor

ISG Construction

Contact for enquiries:

For further information visit: Department of Chemistry

none